Fen-Edebiyat Fakültesi Akademik Dürüstlük Belgesi
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN
AKADEMİK DÜRÜSTLÜK BELGESİ
I. Amaç
Bu belge1 , Fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencileri arasında, dürüstlüğü, saygıyı, adaleti, güveni ve şeffaflığı teşvik etmek amacıyla hazırlanmıştır. Öğrencilerin, öğrenim ve çalışma hayatları boyunca bilgi edinmek ve yaymak için yapacakları tüm çalışmalarda akademik dürüstlüğü benimsemeleri ve bunu ihlal eden davranışlardan kaçınmalarını sağlamak amaçlanmıştır.
II. Tanımlar
Akademik çalışma
Bir öğrenci için, sınav, ödev, rapor, proje, staj, sunum, tez gibi çalışmaların bütününe verilen isimdir.
Akademik dürüstlük
Bilgi ve bilgi ölçmede öğrencilerin kendi birikim, yetenek ve çalışmalarını kullanmalarını ve yaptıkları akademik çalışmalarda başkalarına ait fikir, belge veya bulguları, ancak kullanılan kaynağın şart koştuğu şekilde kaynak göstererek paylaşmaları anlamına gelir. Akademik dürüstlük ilkeleri uygun bir öğrenme ortamı yaratmak ve geliştirmek için temel oluşturur.
III. Akademik dürüstlük ihlalleri
Kopya
Sınavlarda, izin verilmeyen kaynakları gizlice kullanmaya yönelik her türlü teşebbüs ve eylem kopya çekmek olarak değerlendirilir. Fakat, kopya bununla sınırlı değildir. Kopya vermek de kopya çekmek kadar akademik dürüstlük ihlalidir.
İntihal / Akademik hırsızlık
İntihal öğrencinin, bir başkasına ait olan bir metnin, fikrin, araştırmanın - kısaca akademik değere sahip herhangi bir emek ürününün - bir bölümünü ya da tamamını, tam veya doğru kaynak göstermeksizin, kasten veya kasıtsız, kopyalayarak, değiştirerek ya da tercüme ederek kendi üretimi gibi göstermesidir. 2
Öğrencinin akademik çalışmalarında, bir yerde okuduğu bir bilgiyi/cümleyi yazara atıfta bulunmadan kullanması intihal olarak değerlendirilir. Bu durum, bilinçli olarak ya da farkında olmadan yapılsa da, öğrenci başka yerden aldığı akademik ürünü kendi görüşü gibi sunduğu için intihal kapsamına girer. Kaynağına atıfta bulunsa bile tamamen aynı cümleleri kullanarak metni kopyalamak veya doğru kaynak gösterilmesine rağmen akademik çalışmanın büyük kısmının alıntılardan oluşması da yine akademik dürüstlüğün ihlalidir. Daha önce, öğrencinin kendisi tarafından bir başka bağlamda hazırlanan akademik çalışmanın tamamını ya da bir kısmını kaynak göstermeden tekrar sunması, bir metni ezberleyerek akademik bir çalışmada kullanması da intihal kapsamına girer.
Haksız menfaat sağlamak
Bir akademik çalışmayı başkasına yaptırmak; başka bir öğrencinin akademik çalışmasını onun yerine yapmak ya da kopyalamasına izin vermek; başka bir öğrencinin akademik çalışmasına engel olmak; derslerde bir başkasının yerine imza atmak ya da kendi yerine imza attırmak; başkasının yerine sınava girmek ya da başkasını kendi yerine sınava sokmak haksız menfaat sağlamak kapsamına girer.
Yapay Zeka Kullanımı
Ders izlencesinde açıkça belirtilmediği sürece, yapay zeka tabanlı araçların kullanımı yasaklanmadığı veya sınırlandırılmadığı sürece, öğrenciler, ChatGPT, Gemini vb. yapay zeka araçlarını fikir üretme, kavrayış geliştirme gibi nedenlerle ek kaynaklar olarak kullanabilirler. Ancak, bu araçların ürettiği metin, sunum, resim gibi fikri ürünlerin, eleştirel düşünme ve orijinal çalışma beklenen akademik çalışmalarda (ödev, sunum, tez vb.) tamamen veya kısmen referans verilmeden kullanılması kopya ve/veya akademik hırsızlık olarak değerlendirilir. Yapay zeka araçları tarafından üretilen fikri ürünlerin uygun alıntı ve referans yöntemleriyle metin içinde belirtilmesi zorunludur. Öğrenciler, yapay zeka araçlarını kullanarak hazırladığı, ödev, tez vb. dokümanların referans bölümünün sonuna kullanılan bilgi isteme ifadelerini (prompt), orijinal çıktılar ile beraber eklemelidir.
Diğer akademik dürüstlük ihlalleri
Üniversiteye ya da üniversiteden bir kuruma, uydurma bilgi sağlamak veya bir bilgiyi kasti olarak yanlış vermek de akademik dürüstlüğün ihlalidir. Üniversite birimlerine verilen belgelerin değiştirilmesi, tahrif edilmesi, sahte baskı yapılması da ihlal kapsamına girer.
IV. Yükümlülük ve Yaptırım
Öğrenci, yukarıda tanımlanan akademik dürüstlüğü ihlal eden hiçbir davranışta bulunmama sorumluluğundadır; kopya çekmemekle, intihal yapmamakla ve haksız menfaat sağlamamakla yükümlüdür. Akademik dürüstlüğü ihlal eden öğrenciler 2547 sayılı Kanun’un 54. maddesinin Fakülte Yönetim Kurulu’na verdiği yetkiler çerçevesinde gerekli işlemlere tabi tutulurlar.
1Bu belge, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği, yurt içi ve yurt dışı üniversitelerin ilgili belgeleri esas alınarak hazırlanmıştır.
2Türkiye Bilimler Akademisi tarafından hazırlanan intihal tanımı esas alınmıştır.